Yule Log

yulelog2

Har du lyst å ha en julefest, men trenger en grunn? Hva med en «tradisjonell» unnskyldning for å ha fest. Hvis årets fest allerede er planlagt, legg til denne gamle tradisjonen. Å brenne en Yule-log (julekubbe) er trolig den eldste juletradisjonen. Det startet allerede før den første julen. Å feire Yule betyr at man ikke skal jobbe så lenge kubben brenner. Det krever dog at man samler familie, venner og naboer til fest og moro, sang og historier.

Til å begynne med var en brennende Yule log en feiring av vintersolverv (21 desember). I Skandinavia, varte Yule fra flere uker før vintersolverv til et par uker etter. Dette var den mørkeste tiden av året, og folket feiret fordi dagene ville bli lengre og lysere etter vintersolverv. Det var ganske mange ritualer og seremonier knyttet til Yule-log’en, for den markerte solens gjenfødelse. Yule-log’en fått navnet sitt fra den skandinaviske tradisjonen, men den rituelle brenningen av en spesiell kubbe under vintersolverv fant sted så langt vest som Irland, så langt sør som Hellas, og så langt nord som Sibir.

Selv om pave Julius I bestemte seg for å feire jul rundt vintersolverv i det fjerde århundre e.Kr, har Yule-log tradisjonen fortsatt, men brenningen kom til å representere Frelserens lys i stedet for Solens lys.

På eller rundt julaften, ble en stor vedkubbe brakt inn hjemmet eller i en stor hall. Sanger ble sunget og historier fortalt, barn danset og offer av mat, vin og dekorasjoner ble lagt på kubben. Personlige feil, misforståelser og dårlige valg ble brent i flammen slik at alle skulle starte det nye året med blanke ark. Kubben fikk aldri brenne helt opp, en bit av den ble tatt vare på til å sette fyr på neste års julekubbe. Kubben brakte lykke, eventuelle biter som ble beholdt beskyttet huset mot brann, lynnedslag, eller hagl. Asken fra kubben ble tømt i brønnene for å holde vannet bra. Asken ble også lagt på røttene av frukttrær og vinstokker for å hjelpe dem å gi en god høst.

Yulelog
Kubben spådde også uflaks. Hvis ilden slukket før natten var over, ville tragedier slå til i huset det kommende året. Hvis flammen kastet noens skygge uten hode, var det tilsynelatende at personen ville dø i løpet av året.

Brenningen av Yule-log’en markerte starten på julefeiringen. I Appalachia, kunne man feire og feste så lenge kubben, eller «backstick’en» brant. Ofte ble det valgt en svært stor «backstick», og den ble dynket i en bekk for å sikre en fin og lang feiring.  På begynnelsen av attenhundretallet behøvde ikke amerikanske slaver å jobbe så lenge Yule-log’en brant, så de valgte alltid den største, grønneste kubben de kunne finne. Hvis de ble nødt til å jobbe mens den brant, måtte slaveeieren betale dem for arbeidet.

I England skulle Yule-log’en brenne i julens tolv dager, fra kvelden julaften 24 desember til Epiphany 6 januar. Noen engelske Yule-log’er var så store at et spann av hester var nødvendig for å få dratt den til slottet eller gården. Noen engelskmenn foretrakk en kubbe fra en ask. I de slaviske land, og andre land, foretrakk man eik. Nesten overalt ble ilden startet med litt av fjorårets kubbe, for å symbolisere kontinuitet og det evige lyset fra himmelen.

I noen deler av Frankrike ble en spesiell sang sunget da kubben ble brakt inn i hjemmet. Sangen ba om helse og fruktbarhet for mødre, amme-geiter, sauer, og for en rik avling. Selvsagt var franskmenn de første til å spise sine Yule-log’er. De begynte å brenne dem som alle andre, men når store åpne peiser begynte å forsvinne i Frankrike flyttet de tradisjonen til matbordet ved å lage en kake som så ut som en Yule-log – «Bûche de Noel».

buche_de_noel%20foto

Det er flere måter å markere denne tradisjonen. Du kan brenne en yule-log som engelskmennene. Eller hvis du ikke har en peis, kan du spise den som franskmenn. Hvis du ikke trenger mer av julens godbiter rundt i huset, kan du tenne et spesielt lys som de gjør i Danmark og Norge. Eller du kan bruke en dekorert kubbe som den italienske «ceppo» (lysets tre). Hvordan du enn markerer julen, krever tradisjonens ånd at man samler familie og venner til en varm og munter feiring.

Denne teksten er oversatt fra engelsk, og er hentet herfra:

http://www.noelnoelnoel.com/trad/yulelog.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s