Da er broderingen i gang. Sommeren har blitt brukt til andre ting enn å tenke på lin og tråd. Som nevnt tidligere har jeg brdert Nordlandsbunaden en gang tidligere – i 1994. Noe husker man, noe er glemt bort. Deriblant franske knuter. Forsmedelig nok måtte jeg sjekke på internett hvordan de skulle syes. Og veiledningen som fulgte med skjorten var mildt sagt elendig. Et dårlig bilde å se etter, lite forklaring. Heldigvis hadde jeg veiledningen fra -94 hvor broderiet var tegnet opp og forklart. Derfor legger jeg ut bilde av den her i tilfelle flere sliter med den nye varianten. Ikke alle har en skjorte fra før av å se etter heller.
Den nye veiledningen
Den gamle veiledningen
Denne nye skjorten har større broderier enn det som er på min skjorte. Smått er det uansett. Men jeg fant trikset for å slippe å bruke lupe slik som sist. Jeg har kjøpt et par billige lesebriller som egentlig er litt for sterke, så da går broderingen som en lek.
Mansjett på min egen skjorte. Her begynner musetaggene langs kanten å bli slitt, så jeg må nok investere i ny skjorte etterhvert.
Dette skal bli mansjetter og krage. En annen type påtegning enn sist, håper den er enklere å vaske bort.
Nærbilde av stjernerosa og korsstingsblomstene. De er direkte putlete å sy, korssting over 3×3 tråder. Men med godt lys går det bra.
kjempefint at du la ut den gamle oppskriften på bunadskjorta. den er til stor hjelp når en aldri har brodert bunad.
Bare hyggelig å kunne være til hjelp. Det er lite å finne på internett for en nybegynner tydeligvis. 🙂 Man skal visst helst gå på kurs.
Å, så bra å komme over denne sida. Har optimistisk kjøpt stoffpakke og trodd at jeg skulle klare å brodere meg ny skjorte. Ikke mye hjelp å finne på nett som du sier. Og beskrivelsen som følger med er elendig. Syns tråden også er tykk og ujevn i forhold til min gamle skjorte som er sydd av min mormor.
Har lånt meg to skjorter i tillegg og alle sydd forskjellig.
Huff, dette blir et langtekkelig prosjekt er jeg redd for:)
Uffda… Håper kopien min kan være til hjelp da.
Trådene mine er like de jeg brukte sist gang – jeg har restene liggendes. Men påtegninga på skjorta er større nå enn for 22 år siden.
Lykke til!
Takk!!! Dette var bra, nå får jeg det til. Enig i at «den nye» er elendig😊😊😊skulle vært mer å finne på nett for oss som er interesserte.
Så bra! Enig i at det er lite hjelp å finne. Nå sliter jeg selv med å få montert stasen, meningen var at min mor skulle gjøre det, men hun har fått problemer med synet. 😖
Så fint at du har lagt ut dette!
Jeg har et spørsmål til det du skriver om at du håper at påtegningene er lettere å vaske bort enn før… Jeg har akkurat brodert ferdig mansjetter og krage til en skjorte til nordlandsbunad, den skal være til min datter konfirmasjon. Det er første gang jeg broderer til en bunadsskjorte. Det var et gammelt påtegnet linstykke som min mor hadde liggende, antagelig er det 30-40 år gammelt. Jeg har nå vasket det, i lunket vann med Sunlight-såpe, slik det står anbefalt i den gamle stensilen som lå vedlagt tøyet (og den var heller ikke så enkel å forstå). Fant en gammel Sunlightsåpe på vaskerommet og pisket ut i vann. Ut fra bruksanvisningen skulle jeg gnukke og gni broderiet, men det er jo begrenset hvor mye jeg vil/tør gjøre det. Har brukt en myk tannbørste og prøvd å komme til innimellom broderiet.
Nå henger det vått til tørk over natta, men det ser ikke ut til at påtegningen er vasket bort. Dersom det fortsatt vises godt i morgen – hva kan jeg da gjøre? Har du, eller noen andre som leser på denne siden, noen gode råd til meg?
Min bunad brukte jeg Nylonvask på i sin tid, flere ganger etter hverandre. Det du også kan prøve er økologisk gallesåpe. Jeg har ikke prøvd det selv på bunadskjorter, men den er ellers suveren på flekker.
Takk for tipset – det skal jeg prøve!